Meest innemende ambachtelijke / doe-activiteiten voor kinderen

Kinderen zijn vaak dol op knutselen, maar wat zijn nou leuke doe activiteiten met kinderen? Door dit artikel word je geïnspireerd en ga je ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Kinderen kunnen veel samen doen, maar ook alleen. Ook kun je als ouder veel activiteiten met je kinderen samen doen en mee knutselen. Ga er samen eens een middagje voor zitten, kies wat leuks uit, neem er wat lekkers bij en de tijd vliegt voorbij!

Stitch Cards

(http://www.kiwicrate.com/projects/Easy-Stitch-Cards/981)
Een leuke doe activiteit voor kinderen van vier tot negen jaar zijn de Stitch Cards. Het is een activiteit die gericht is op de fijne motoriek. Ze kunnen hiermee een half uur of langer bezig zijn, afhankelijk van de leeftijd. In ons land noemen we Stitch Cards ook wel de steekkaarten. De kleine handjes van de kinderen worden hierdoor heel goed bezig gehouden. Het resultaat is voor de kinderen erg belangrijk. Help de jongsten, zodat ook zij een mooi resultaat behalen, dat stimuleert. Verveling zal niet meer voorkomen bij je kinderen. Het is gemakkelijk te maken, kindvriendelijk en het brengt maar weinig kosten met zich mee. Hoe ga je te werk?

 • Je neemt een lege doos.
 • Je tekent je ontwerp op de doos, of je laat de kinderen er een tekenen.
 • Met een spijker en hamer maak je gaatjes langs de tekening (dit moet een volwassene doen). Zet de gaatjes wel ver genoeg uit elkaar. Het beste kun je een stuk karton onder het werk leggen zodat het werkblad beschermd wordt.
 • Vervolgens kun je met garen en draad en naald door de gaatjes heen rijgen.
 • Let op dat je aan het begin en aan het einde van de achterkant van de kaart een knoop legt. Je trekt de naald omhoog en omlaag en zo kun je de punten met elkaar verbinden.

Marshmallow Sculptures

(http://www.kiwicrate.com/projects/Marshmallow-Sculptures/407)
De Marshmallow Sculptures zijn bedoeld voor kinderen vanaf twee jaar tot ongeveer negen jaar. Ze zijn er ongeveer een half uur of langer mee bezig. Het is goed voor de fijne motoriek van kinderen. Je hebt hiervoor marshmallows nodig en tandenstokers. Hoe ga je te werk?

 • Beeldhouwen kun je doen met marshmallows en tandenstokers.
 • Er kan heel hoog gebouwd worden met de marshmallows en tandenstokers, maar je kunt ook in de breedte bouwen.
 • Het is voor kinderen leerzaam om hierdoor over 2d en 3d te praten. Goed voor inzicht en dus heel leerzaam!

Dierenballonnen

(http://www.kiwicrate.com/projects/Balloon-Pet/315)
De dierenballonnen zijn geschikt voor kinderen van vijf tot negen jaar en ze zijn hier ongeveer een half uur mee bezig. Het is geschikt om de fijne motoriek te oefenen en er zijn veel projecten beschikbaar, die je hiermee uit kunt voeren. De dierenballonnen kom je op veel plaatsen tegen, maar kijk eens wat ze kosten. Kinderen kun je er erg gelukkig mee maken, maar wat doe je als je ze te duur vindt? Inderdaad dan ga je zelf aan de slag. Je hebt alleen maar ballonnen nodig, papier en permanent markers. Hoe ga je te werk?

 • Je blaast een ballon op voor je kinderen.
 • Je voegt details toe met een permanent marker, deze breng je aan op de ballon.
 • Je kunt bijvoorbeeld een puppy maken of een lieveheersbeestje.
 • Met papier kun je oren maken en pootjes. Het kan er heel echt uit komen te zien en kinderen kunnen je heel goed helpen. Laat ze maar eens vertellen hoe de dieren er uit zien en probeer het dan samen te tekenen en te maken met papier.

Stick Basket

(http://www.kiwicrate.com/projects/Stick-Basket/2355)
Voor kinderen van zeven tot negen jaar, die een of twee uur bezig kunnen en willen zijn, hebben we wat leuks. Het is goed voor de fijne motoriek, maar ze kunnen ook veel ontdekken. Je hebt wat stokken nodig van diverse lengtes en wat touw en dan kun je heel wat moois gaan maken.

 • Gebruik verschillende stokken, eerst heb je er ongeveer 25-30 nodig.
 • Zorg dat je eerst drie lange stukken touw, koord of garen hebt.
 • Je begint eerst met vier stokken, twee stokken parallel op de bodem en twee als de top. Wikkel het koord rond alle hoeken, maak het aan elkaar vast en leg er een knoop in.
 • Gebruik nu langere stokken om de bodem van de mand te maken. Ook hierbij gebruik je weer touw om de stokken aan elkaar te knopen. Je maakt het touw vast aan de hoeken en je knoopt het dan vast.
 • Als je de stokken aan een kant hebt vastgebonden, knoop ze dan ook aan de hoeken vast, eventueel doe je wat extra lijm in de hoeken zodat het goed vast blijft zitten. Je bent nu klaar met de basis van de mand.
 • Je gaat nu verder met de zijkanten van de mand, je zet daarvoor twee stokken parallel op de onderkant van de mand. Je gebruikt de langere slierten die aan de hoeken zijn gebonden. Wikkel ze om de hoek van de nieuwe stokken en knoop ze vast.
 • Je zet nu twee stokken parallel op de top en bind ook deze goed vast.
 • Blijf stokken toevoegen tot je de hoogte van je mandje hebt bereikt. Je kunt doorgaan zolang je maar wil.
 • Je kunt de mand als hij klaar is gebruiken voor van alles en nog wat en je kunt hem bijvoorbeeld vullen met bloemen en op tafel zetten.

Cupcakes

(http://www.kiwicrate.com/projects/Mason-Jar-Cupcakes/671)
Kinderen zijn er dol op en volwassenen ook, cupcakes. Kinderen van drie tot negen jaar oud kunnen je heel goed mee helpen om cupcakes te bakken. Het is goed voor de fijne motoriek. Je kunt allerlei soorten maken, maar je hebt in ieder geval cakevormpjes nodig en verschillende soorten versieringen. Als je de cakejes zelf wil maken, zorg dan dat je de juiste vormpjes en beslag hebt. Laat de kinderen de cakejes versieren als ze uit de oven komen (even afkoelen) en smullen maar.